„A világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség embernek lenni.”

Szabó Magda

Future of Debrecen

Zöld Őrváros

Nyilatkozat Debrecen jelenét és jövőjét szolgáló mozgalom indításáról

 

 Mi, debreceniek, debreceni kötődésű polgárok, 

városunk és otthonunk, Debrecen értékei és érdekei szem előtt tartásával, 

az értékeinek megőrzése, a környezetünk és az életviszonyaink fejlesztése, 

a következő nemzedékek sorsa iránti felelősség kifejezése gyanánt 

az alábbi nyilatkozatot tesszük: 

 

Debrecen természetes környezeti értékei a ma élő generációk legértékesebb örökségét képezik. Az épített környezeti értékek és a természeti értékek közötti harmónia megteremtése eminens kötelességünk.
A nyilatkozat aláírói kifejezik elkötelezettségüket az örökség gondozása, gyarapítása, az ember és környezete között harmóniát szolgáló folyamatos cselekvés iránt: adjuk át jobb állapotban az örökül kapott értékeket az utódainknak, mint ahogyan az elődeinktől átvettük azokat!
Debrecen az otthonunk. Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály itt alkották meg az első magyar nyelvű növénytárat, a Magyar Füvészkönyvet. Elődeink itt alapították meg az első városi természetvédelmi területet a Nagyerdőn. A város határában, Hortobágyon alapították meg Magyarország első nemzeti parkját. Debrecen Európa egyik legnagyobb erdőállományával rendelkező városa, területének 34%-a, több mint 15.000 ha erdő. Az örökség hatalmas, de nem teher, hanem feladatot meghatározó érték.
Folyamatos tervezéssel és cselekvéssel, fejlesztéssel kívánjuk védeni, gyarapítani az örökséget. Minden támogató polgártársunk tettrekészségére számítunk a következő nyolc pontban összefoglalt értékek gondozásában, célok elérésében. 

  1. Növeljük Debrecen közigazgatási határain belül a zöldfelület kiterjedését!
  2. Folyamatosan növeljük a fák és cserjék számát Debrecenben!
  3. Az életminőség, a környezetvédelem szempontjaival összhangban álló hulladékgazdálkodási, vízgazdálkodási, energiagazdálkodási rendszereket fejlesztünk Debrecenben! Megvalósítjuk a Civaqua programot.
  4. Aktívan közreműködünk a természetes és az épített környezet viszonyaihoz igazodó közúti, közösségi közlekedési, parkolási, kerékpáros és sétáló övezeti fejlesztési tervek kidolgozásában és azok végrehajtásában.
  5. Hiszünk az egyéni és közösségi felelősségvállalásban – ezért a környezetvédelmi programok tervezése és végrehajtása során számítunk minden korosztályba tartozó polgártársunk aktivitására: erényt és előnyt akarunk kovácsolni az idősek tapasztalatának és a fiatalok lendületének ötvözetéből! Elődeink örököseiként koncentrálunk a mi örököseink, a fiatalok, s a jövendő nemzedékek érdekeire.
  6. Az épített környezet átalakításával közösségi tereket fejlesztünk a város lakóövezeteiben!
  7. Innovatív, egyedi, debreceni megoldásokat alkalmazunk a környezetvédelmi programokban – kifejezve, hogy Debrecen megfelel a térségi központ szerepből fakadó kötelezettségeknek. Debrecen Zöld Őrváros.
  8. Kezdeményezően vesszük igénybe az Európai Unió és a magyarországi környezeti fejlesztési programok támogatási eszközeit.  

Új környezetpolitikát hirdetünk, amellyel a jövő Debrecenét építjük gyermekeinknek és a jövőben megszülető debrecenieknek.
Az itt sorolt értékek, célok, alapelvek alapján közösségi akciót indítunk Debrecen környezetvédelmi és környezetfejlesztési stratégiájának megújítása és annak megvalósítása céljából.
Kérünk mindenkit, aki elfogadja a nyilatkozat tartalmát, hogy hasonló indíttatásból aláírásával csatlakozzon nyilatkozatunkhoz, s aktivitásával támogassa a nyilatkozatban szereplő értékeket érvényre juttató cselekvéseket, akciókat! Mindenkire számítunk!

 

 

Zöld aláírás
2024-02-21 14:00:59

Please publish modules in offcanvas position.